• Slovenščina
  • English (UK)

Ashtanga joga in nosečnost

Joga vsebuje veliko paleto različnih tehnik, ki lajšajo simptome tako fizičnih, kot psihičnih težav, do katerih lahko pride v času nosečnosti. Ponuja načine, s katerimi si nosečnice lahko pomagajo ob premagovanju stresa in čustvene nestabilnosti ter lajšajo učinek hormonskih sprememb, ki na to vplivajo.
 
Joga v tako posebnem obdobju kot je nosečnost, ponuja možnost, da si resnično vzamemo čas zase in krepimo poglobljen odnos do sebe in spreminjajočega se telesa, do večje čustvene stabilnosti in čustvene kot tudi telesne povezave s še ne-rojenim otrokom.
 
Poleg premagovanja težav v času nosečnosti se nosečnice z izvajanjem joge pripravijo na čim lažji in varen porod. Izvajanje joge je tesno povezano z različnimi tehnikami dihanja (pranayama), ki jih uporabljamo kot tehnike sproščanja in lajšanja nekaterih telesnih simptomov. Omogočajo nam izkušnje globoke sproščenosti in možnosti, da se sprostimo sami, kadar čutimo potrebo. Z izvajanjem posebnih asan (jogijskih položajev) močno krepimo mišice medenice in medeničnega dna, mišic, ki so še kako pomembne za čim uspešnejši in varen porod.
 
Posameznice, ki se dalj časa ukvarjajo z jogo, se lažje spopadajo z vsakdanjim stresom, ki lahko spremlja nosečnost in s pojmi fizične bolečine in telesnega napora, ki sta sestavni del poroda.
 
V našem studiju zaenkrat ne ponujamo posebnega programa za nosečnice. Pri učenju Ashtanga Vinyasa joge sledimo navodilom mojstra Sri K. Pattabhi Joisa, ki pa so seveda bolj splošne narave. Predvsem prvi trimester je na splošno obdobje, ki je najbolj rizično, zato v tem obdobju načeloma vadbo odsvetujemo. Kasneje lahko praktikantka, ki se dalj časa ukvarja z jogo, nadaljuje z vadbo, ki je seveda prilagojena telesu in sprotnim spremenbam, ki v njem nastajajo. Pri tem pa je treba upoštevati tudi nekatera pravila v zvezi z energetskimi zaporami, inverzijami ipd. Vadba vsekakor ne sme biti tako intenzivna (kot je običajno Ashtanga joga praksa), temveč subtilnejša, nežna in v skladu z vsakodnevnim počutjem. Za posameznice, ki se nikoli niso ukvarjale z jogo, nosečnost ni najboljši čas za začetek. Seveda je način vadbe v času nosečnosti zelo individualne narave in je odvisen predvsem od same telesne pripravljenosti nosečnice, zdravstvene zgodovine, poteka nosečnosti in njenega počutja.
 
V spodnjih povezavah lahko izveste več o navodilih Sri K. Pattabhi Joisa (za izvajanje Ashtanga joga prakse v času nosečnosti) in nekaterih praktikantk in učiteljic Ashtanga joge, ki imajo lastne izkušnje tako z nosečnostjo, kot s poučevanjem nosečnic. Vsekakor morebitno nosečnost takoj zaupajte svoji učiteljici joge in se o nadaljnjem obiskovanju joga tečaja posvetujte z osebnim ginekologom ali zdravnikom.
 
Prav tako tečaj joge ni nadomestilo za predporodni tečaj, ki bodoče mamice (kot tudi njihove partnerje) pripravlja na sam porod, kot osebno izkušnjo, ki se tiče tako otroka, kot obeh partnerjev.
 
Več info najdete na spodnjih povezavah: